Wednesday, November 29, 2006

Friedrich Nietzsche

Har ni någon lärt er ett något ord eller namn på något så känns som att man kommer i kontakt med det överallt närmaste veckorna, kom i kontakt med Friedrich Nietzsche en tysk filosof för första gången för tre veckor sedan nu dyker han upp överallt. Jag lär dela säng med honom snart. Dock född 1844 och död 1900 Lite info om denne man som dyker upp ganska mycket i olika filmer som, Eternal sunshine of a spotless mind och Little miss sunshine.

Kring Nietzsche utvecklades redan under sin livstid en omfattande personkult?. Hans tankar var annorlunda och framför allt brutala. Nietzsche talade ofta om övermänniskan som något att sträva efter; han räknade till två övermänniskor: Jesus och Benedictus Spinoza. "Människan är en lina, spänd mellan djuret och övermänniskan." Under den senare delen av sitt liv kom Nietzsche sällan att underskatta sig själv. En annan tanke Nietzsche drev var att suktandet efter makt är människans drivkraft.
Men å andra sidan sorteras Nietzsche ofta som existensialist och språket i hans arbeten är ofta vackert poetiskt. Han trodde på ett hälsosamt liv med filosofi grundat i världen vi lever i snarare än någon ponerad värld. Han var vegetarian och avhållsam till alkohol och kaffe.
Nietzsche använde i många av sina essäer musik som grund eller metafor för sina resonemang och han skrev även musik själv. Han beundrade Richard Wagner och Arthur Schopenhauer stort. Nietzsche var god vän med Wagner, men kom senare i sitt liv att vända sig mot densamme. (Bland annat i artikeln Fallet Wagner.)
Under senare delen av sitt liv drabbades Nietzsche av en gradvis tilltagande sinnessjukdom. Det var under denna tid han alltmer talade om "den ständiga återkomsten", ett begrepp som ingen filosof sedan dess lyckats få rätsida på.
Nietzsche sammankopplas ofta med nihilismen, även om den inte är hans skötebarn. Däremot har han kommenterat nihilismen med att den - vårdslöst sammanfattat - skulle innebära ett hot mot människan. Delar av Nietzsches filosofi har, efter hans död, även anammats av tyska nazister och viftats med. Nietzsche själv hatade sitt Tyskland till den grad att han händelsevis ska ha döljt sitt ursprung. Den som bär ansvaret för att förknippa Nietzsche med nazismen är istället hans syster [Elisabeth Förster-Nietzsche]?, som var aktiv nazist och därtill skrev om delar av hans verk för att de skulle "passa bättre".


Från susning.nu

No comments: